Путівки. Тури. Відпочинок в Україні і за кордоном

15.09.2009 - Про Кошіце


Кошіце - одне із найбільших та найдавніших міст Словаччини. Місто має багату історію, на його вулицях величезна кількість унікальних памяток історії.

Кошіце - адміністративний центр Східної Словаччини, друге за величиною (після Братислави) місто, розташоване в 400 км на схід від столиці на західному березі р. Горнад біля підніжжя Словацького Рудогіря. Перша згадка про словянське поселення - на місці сучасного Кошіце датується 1230-ми роками. Починаючи з 14 ст. Кошіце - друге за значенням місто Словаччини, яка тоді входила до складу Угорського королівства. В 1342 р. Кошице отримав право вільного королівського міста. Після Першої світової війни місто на 19 років ввійшло в склад Чехословацької республіки, а за Мюнхенським договором в 1938 році до Угорщини. В кінці Другої світової  війни значення міста зросло в звязку з тим, що тут поновилася резиденція чехословацького уряду.

Тепер Кошіце - одне із найкрасивіших міст країни. Багате і видатне минуле міста подарувало йому блискучі перлини мистецтва. Практично на кожній памятці архітектури, навіть на перший погляд звичайній споруді, які зосереджені в історичному центрі міста, збереглися відбитки давнього славного минулого всієї країни. Центральною вулицею міста є Головна вулиця, яка поступово переходить у Головну площу, яка в свою чергу теж багата на мальовничі будинки та палаци.

Собор Святої Альжбети - один із найкрасивіших готичних соборів світу. Він був побудований між 1378 та 1508 роками. Це одна з найдавніших архітектурних споруд міста. Враження справляє головний вівтар, який прикрашений трьома статуями та 48 панельними картинами, а також бокові вівтарі, настінні розписи в готичному стилі та скульптури.

Музей Східної Словаччини - велична споруда в стилі неоренесанс, побудована в 1899 році. Тут виставлені найрізноманітніші досягнення східної Словаччини, а також Золота Скарбниця міста Кошице - монети та інші вироби із золота.

Також тут зосереджена і велика кількість культових споруд, таких як: вежа-дзвіниця Святого Урбана (15 ст.), костел єзуїтів, лютеранська кірха, церква домініканців (13 ст.)

Кошіце можна по праву назвати столицею живої природи Словаччини. Тут знаходиться найбільший в країні зоопарк (відкритий в 1985 році) та величезний ботанічний сад, відомий своєю колекцією кактусів. Одне із дивовижних місць в Кошіце - Співаючий фонтан з дзвіночками. А парк поруч із ним - улюблене місце відпочинку жителів міста та туристів.

В Кошіце проводяться культурні, соціальні та спортивні заходи. Найбільш значимі серед них - це Музична весна, фестиваль духовної музики, міжнародний конкурс водяних лиж, міжнародний світовий марафон, фестиваль вина та інші.

Отже, Кошіце можна по праву назвати предметом гордості не лише місцевих жителів, а й всіх словаків.



Опубліковано на сайті: http://www.gryntour.lviv.ua
Прямая ссылка: http://www.gryntour.lviv.ua/news/view/112.html