Путівки. Тури. Відпочинок в Україні і за кордоном

24.12.2008 - про Францію



Франція - країна, що подарувала світові стільки прекрасних творів мистецтва, моду й шампанське, коньяк і парфуми. Батьківщина Наполеона й Едіт Піаф, мушкетерів і трубадурів, великих ідей і вишуканої кухні. У Франції людина вперше відірвалася від Землі й полетіла на повітряній кулі, з`явилася перша кінострічка братів Люмьер, піднялися до неба перші готичні собори. Вигляд багатьох міст світу створювався під впливом ідей, що народились в цій великій країні.


Париж - це Лувр, Тріумфальна арка, Єлисейські поля, Марсове поле, Ейфелева вежа, Будинок інвалідів, Трокадеро, Ля Дефанс - суперсучасний район Парижа.

Острів Ситі - серце Парижа й місце його заснування. Найвідоміша споруда острова - Собор Паризької Богоматері, де коронувався Наполеон 1, там же знаходиться 16-тонний дзвін, у який бив Квазімодо - герой однойменного роману Гюго, з веж собору відкривається чудова панорама Парижа.

Там, де раніше знаходився так яскраво описаний на сторінках роману Золя паризький ринок - «Черево Парижа», зараз перебуває суперсучасний торговий центр «Forum des Halles». Площа Вогезів, розташована у кварталі Мане, вважається найкрасивішою в Парижі. Вона названа на честь першого французького департаменту, що оплатив податки в 1800 році.
Сьогодні площа - одне з найулюбленіших місць прогулянок парижан, недалеко від неї знаходиться музей Пікассо й дім-музей Віктора Гюго.

Монмартр - відомий в усьому світі як осередок художників і музикантів. Це найвищий в Парижі пагорб, вершину якого вінчає білокамінна базиліка «Сакре Кер».

Лувр - у Францію варто приїхати тільки заради того, щоб побувати в цій скарбниці, одній з найбільших у світі, і побачити своїми очима Джоконду, статуї Венери Милоської, Ніки Самофракійської.

Версаль- ви зможете відвідати відомий з улюблених літературних творів палац французьких королів і помилуватися шедевром садово-паркової архітектури - Версальським парком.

Замки Луари: Луара - найдовша ріка Франції.
Уздовж мальовничих берегів вишикувалися величні замки - резиденції французьких королів і знатних вельмож: Амбуаз, Шамбор, Шенонсо та ін.

Аквабульвар - велика кількість водних атракціонів і величезний басейн під скляним куполом.

Євродиснейленд – мальовниче місто атракціонів, населений героями казок і мультфільмів.

Найзнаменитіші кабаре Парижа:
Crazy Horse - найкрасивіші танцівниці із усього світу. Paradis Latin - гарне шоу в стилі Франції ХIX століття. Moulin Rouge - найзнаменитіше класичне кабаре й справжній канкан. Lido - американське шоу, чудові костюми й неймовірні трюки. Як правило, по 2 вистави щовечора: о 19 - 20 год, включаючи вечерю й шоу, і о 22 - 23 год - тільки шоу.
Лазурний берег - славиться на весь світ пишністю готелів, розкішними яхтами й красою пейзажів. Він повний ароматів Італії (околиці Ніцци відійшли до Франції тільки в середині XIX ст.).
Лазурний берег - це більш, ніж 120 км прекрасних пляжів, чудесних бухт і парків.
Краса морської природи, м`який клімат, французький шик і італійська вишуканість всесвітньо прославили Ніццу, Монте-Карло, Сен-Тропе, Канни й дали всьому Лазурному берегу визнання як одного із найпрестижніших морських курортів у світі.

Відпочинок у Франції
Практично кожне місто у Франції, а часто й невеликі селища, схожі на справжні музеї історії й культури. Крім легендарного Парижа, варто відвідати середньовічний Ліон, стародавні замки в долині Луари; подивитися папський палац в Авіньйоні, чудовий готичний собор у Шартре; відправитися на екскурсію в «винні» провінції Франції: Бургундію, Прованс і Бордо.


Крім незліченних пам`ятків культури й стародавніх цивілізацій, Франція приваблює туристів прекрасними пляжами атлантичного й середземного узбережжя (Ніцца, Канни, Сен-Тропе, Біарріц).

Узимку туристів чекають знамениті гірськолижні схили альпійських гір. Тут розташовані престижні курорти «Трьох Долин», Шамоні із найпротяжнішим спуском в Альпах, найбільший міжнародний курорт Ле-Дез-Альп.

Населення
Населення — 62 млн. осіб . Близько 4,5 мільйона з них - іноземці: алжирці, португальці, італійці, іспанці, вірмени тощо.
Щороку приблизно 10 тис. осіб отримують французьке громадянство.

Політичний устрій
Офіційна назва країни - Французька Республіка. З 1958 року в країні існує режим П`ятої республіки, що характеризується концентрацією політичної влади в руках президента. Відповідно до конституції, вища законодавча влада належить парламенту.

Географія
«Здається, саме провидіння створило гори, наблизило моря, скерувало русла всіх рік, щоб створити із цієї країни найквітучіше місце на Землі», - так писав грецький географ Страбон, відвідавши Галлію - місце, де через сотні років виникла прекрасна держава Франція. І дійсно сучасна Франція - це й морські береги, і високі гори. Її омивають Середземне море, Британська затока Атлантичного океану й
Ла-Манш, кордони проходять по Піренеях і Альпах, у Франції знаходиться найвища гора Західної Європи - Монблан.
Найближчі сусіди Франції - Бельгія, Люксембург, Німеччина, Швейцарія, Італія, Іспанія й Андорра. По протоках Ла-Манш (під якою у цей час проритий тунель) і Па-де-Кале проходить кордон з Великобританією. На півдні країни розташоване карликове князівство Монако. Франція є однією з найбільших колонізаторів. Вона є третьою державою у світі після США й Великобританії за розмірами заморських володінь. Колоніальні острови розкидані по території земної кулі від карибського басейну до Тихого океану, в Арктиці, Антарктиці, і на екваторі.

СтолицяПариж - 2,116 млн. жителів. З передмістями - близько 10 млн. жителів.
Великі міста — Марсель (801 тис.), Ліон (415 тис.), Тулуза (359 тис.), Ніцца (342 тис.), Страсбург (252 тис.), Нант (245 тис.), Бордо (210 тис.).

Природа

У Франції представлені три різних типи рельєфу - високі гори, древнє плато і рівнини. Західні і північні райони Франції – рівнини і низькогір`я. В центрі і на сході – середньовисотні гори. На південному заході – Піренеї. На південному сході – Альпи (найвища вершина Франції та Західної Європи – г. Монблан, 4807 м). Клімат морський, помірний, на сході – континентальний. На узбережжі Середземного моря – субтропічний, середземноморський. Великі ріки – Сена, Рона, Луара, Гаронна, Рейн (вздовж кордону з Німеччиною). Серед них найбільшою довжиною (1000 км) відрізняється Луара
Офіційна мова — французька, належить до романської групи мов.

Релігія
Майже все населення країни - католики. Але з огляду на історичні причини у Франції співіснують багато різних релігій. На другому місці - іслам. Його сповідують вихідці з країн Північної Африки, колишніх французьких колоній. Є також прибічники іудаїзму, православ`я, протестантизму та англіканства.

Час
Місцевий час відстає від київського на 1 годину.


Валюта
Єдина європейська валюта (EUR).
Приймаються всі провідні кредитні міжнародні картки.

Чайові становлять 5 - 10%, але як правило чайові вже включені в рахунок - servise compris.

Візовий режим Франції
Для поїздки у Францію потрібна віза (Шенгенська), що оформляється заздалегідь у посольстві Франції в Києві. Візу звичайно роблять на протязі 2 тижнів, практично завжди необхідно особиста присутність.

Національна кухня

Франція знаменита своєю кухнею і тонкими винами. Процеси приготування і поглинання їжі тут так само важливі, як любов і уміння підтримати бесіду. До речі, багато назв страв до нас прийшли саме з Франції: рулет, котлета, фрикадельки, антрекот, майонез, омлет. Французька кухня вважається однією з кращих в світі. Найбільш відомими її продуктами є булочки-круассани, шоколадні хлібці, багет, довгі батони, а також равлики по-бургундські, яйця «кокот» з естрагоном, млинці з горохової муки «сокка», сосиски по-ліонські, омари з петрушкою. Плюс обов`язкове використання різноманітних соусів (більше 3000 рецептів) і безлічі спецій. При цьому кожен регіон країни має свою традиційну кухню, часто абсолютно не схожу на «сусідську». Кухня Провансу, Лангедока і Гасконії відрізняється гостротою і широким використанням для приготування страв вин і спецій. На узбережжі Луари можна спробувати незвичні страви з листя кульбаби і прісноводної риби. Ельзаська кухня дуже нагадує німецьку.
Кухня Бургундії славиться своїми сирами («шаурс», «везелей», «шароле» і «сумантран»), сардельками «шаблі», равликами по-бургундські, бургундськими трюфелями, а також знаменитою яловичиною «шароле». Великою популярністю користуються сидр місцевості Від і лікер з чорної смородини.
Опубліковано на сайті: http://www.gryntour.lviv.ua
Прямая ссылка: http://www.gryntour.lviv.ua/news/view/73.html