Путівки. Тури. Відпочинок в Україні і за кордоном

25.01.2010 - Про Падую


Падуя - місто на північному заході Апеннінського півострова. Унікальне воно є навіть для незвичайної Італії - скільки в ньому працювало великих митців, скульпторів, архітекторів. Хоча їдуть сюди не лише шанувальники мистецтва. Для католиків всього світу - це перш за все місце, де похований великий християнський проповідник Антоній Падуанський. 

Коротка історія.

За легендою, місто заснував в 10 ст. до н. е. троянський герой Антінор. Воно утворилось фактично із кількох рибальських поселень, і стало важливим центром цілого регіону тогочасної Італії - Венето. Згодом місто стає частиною Римської імперії. В 12 ст. Падуя стає вільним містом, і впродовж наступних двох століть розвивається шаленими темпами. Будівлі цього часу, середньовічні фортечні стіни, та велика кількість релігійних памяток збереглись і до наших днів. В 16 ст. місто зазнало значних метаморфозів. Воно було оточене високими стінами та бастіонами, виросли мальовничі споруди та храми. З 1866 року місто остаточно стає частиною королівства Італії.

Визначні памятки.

Одна із найбільш відвідуваних місць Падуї - базиліка Святого Антонія. Вона просто грандіозна та помпезно прикрашена у венеціанському стилі. Тут знаходиться саркофаг чудотворця Антонія. Вважається, що молитви до нього допомагають вилікуватись знедоленим від найстрашніших недуг. В середині храм наповнений золотими та срібними речами - дарунками вдячних прочан. Біля собору перша в Італії бронзова статуя кондотьєру Гаттамелате (робота Донателло).

Площа Прато делла Валле - найбільша площа Європи. Її оточують дивовижні палаци 15-17 ст. Цей архітектурний ансамбль виник в 1775 році на місці руїн давньоримського амфітеатру і зберіг його еліптичну форму. За бажанням венеціанського прокурора був споруджений острів, оточений каналом, через який прокладені чотири арочні мости, які зєднують його із містом. В центрі острова - фонтан, а береги каналу прикрашені 78 статуями відомих людей, уродженців Падуї або які певним чином повязані з містом. Білі скульптури, зелена трава, низькі фонтани, які надають площі незвичну підсвітку - все це створює дуже затишну та романтичну атмосферу.

Капелла дельт Скровеньї є однією із визначних памяток Падуї. Такою славою ця Капелла завдячує вишуканому розпису Джотто, який своїми яскравими кольорами значно збагачує інтерєр капели. Всього тут знаходиться 37 фресок, найкращою з яких є Страшний суд.

Ботанічний сад - Орто Ботаніко - перший в світі ботанічний сад був створений в Падуї в 1545 році. Він все ще зберігає своє первинне планування - круглий острівець в центрі, який символізує весь світ, оточений кільцем води. Інші елементи додались пізніше: архітектурні (декоративні входи) та інженерно-технічні (насосні станції та оранжереї).

Падуя завжди привітна та гостинна. Кілометрові піщані пляжі, синє море під лазурним небокраєм. Падуя настільки багатогранна, що кожному тут знайдеться містечко по душі.

 


Опубліковано на сайті: http://www.gryntour.lviv.ua
Прямая ссылка: http://www.gryntour.lviv.ua/news/view/181.html