Ukrainian Language Poland Language English Language

Опитування

Де би Ви хотіли провести свій відпочинок

Україна
Європа
Туреччина, Єгипет
Екзотичні країни
Острови
море
гори
дача
інше


Результаты
Другие опросы

Всего голосов: 99
Коментарі: 0
Головна         Список  

Барселона - столиця Каталонії і друге за величиною місто Іспанії, розташоване на березі Середземного моря.  Це місто видатного архітектора кінця XIX - початку XX ст Антоніо Гауді. Найвідоміша його робота - собор Святої Родини - став символом Барселони. У цьому місті збереглися і памятники більш давніх епох: Готичний квартал переносить у середньовіччя, а руїни античних стін нагадують про часи панування Стародавнього Риму. Як свідчить легенда, Барселона була заснована Гамилькаре Барков - карфагенським полководцем і батьком Ганнібала - звідси і назва.

 Визначні памятки Барселони

Бульвар Рамбла
Починати знайомство з містом варто з бульвару Рамбла.  Це серце Барселони і найзнаменитіша пішохідна зона Іспанії. Рамбла бере свій початок від самого порту і тягнеться вгору до площі Каталонії. Його довжина 1 км. На початку бульвару височить колона з бронзовою статуєю Колумба (1888 р.), у верхній частині знаходиться єзуїтська церква Маре-Деу-Бетлем (XVIII ст.), А навпроти неї - палац Можа (XVIII ст.).Вздовж усього бульвару то тут, то там можна зустріти застиглі постаті - на невеликих постаментах в найхимерніших позах завмерли фантастичні персонажі. На  перший погляд  здається, що це скульптури, але варто опустити монетку в спеціальну коробочку, як вони починають повільно рухатися, і тільки тут розумієш, що це живі люди. 


Готичний квартал
З правої сторони бульвару Рамбла (якщо підніматися від порту) знаходиться Готичний квартал. Це суцільна камяна експозиція з вкрапленнями маленьких магазинів, кафе і ресторанчиків. Саме тут було закладено старе місто. Його центр прикрашає мерія і палац уряду Каталонії (XV ст.). Тут же височіє Кафедральний собор, який будували на протязі шести століть. Недалеко від Собору знаходяться палац Льоктінет (XVI ст.) і музей Маркеса, в якому експонується чудове зібрання скульптур.
У декількох хвилинах ходи від готичного кварталу знаходиться надзвичайно красива готична церква Санта-Марія-дель-Мар, будівництво якої розпочалося в 1329 р. і тривало 50 років, причому була збережена дивовижна чистота стилю. Поряд знаходиться Музей Пікассо.. У приміщеннях колишніх палаців XIII і XV ст.  зібрано понад 3600 робіт художника, який у юності навчався в Барселоні. 

Барселона Гауді
Ще одну грань Барселони створював на рубежі XIX і XX століть великий Антоніо Гауді, який змінив саме розуміння простору в архітектурі. Його творіння не вкладаються у звичні рамки. Хвилеподібні, багатобарвні скульптурні форми можна знайти в Барселоні всюди.  Це і будівлі на проспекті Гра-СІА: будинок Батло з кольоровими скельцями і керамічним облицюванням, і багатоквартирний будинок Міла з чавунними балконами і скульптурами на даху.

Не можна не згадати про парк Гуель. Це цілий комплекс будівель, спроектований на замовлення барселонського магната, який мав намір створити тут містечко-сад з 60 -ти будинків для своїх родичів. Цей проект з усіма будівлями, сходами, віадуками, галереями і опорними стінами був покликаний зблизити архітектурно-пластичні форми з формами живої природи.

 І нарешті, собор Святої Родини (Саграда Фаміліа) з його фантастичними вежами, схожими на гігантські сталактити, - всесвітньо відоме творіння архітектора. Основна базиліка передбачалася величезних розмірів (на 15000 віруючих), а висота головної вежі повинна би бути 170 м. До моменту своєї трагічної загибелі під колесами трамвая Гауді встиг закінчити роботу тільки над одним з фасадів собору ( Фасад Різдва). Через півстоліття був завершений (Фасад пристрасті) . Попереду ще зведення третього - (Фасаду слави Божої). Дванадцять шпилів на трьох фасадах символізують 12 апостолів, вежа над апсидою - Діву Марію, центральний шпиль, досі не закінчений, присвячений Христу Спасителю. Декоративні скульптури і прикраси густо покривають різні частини Собору. Сам великий архітектор був похований в крипті недобудованого храму.
Завдяки Гауді Барселону золотими літерами вписано в історію світового мистецтва.

З інших визначних памяток цього міста варто відзначити Палац Педральбес, збудований в 1925 році. Неподалік знаходиться монастир Педральбес. Його дзвіниця, галерея та каплиця Сан-Мігель є прекрасними зразками каталонської готики.

Гора Монжуйк
Прибережна гора Барселони Монжуйк, звідки відкривається панорама на порт, була центром Олімпійських ігор 1992 року. Серед її визначних памяток - військова фортеця, що охороняє вхід в гавань, розважальний парк, стадіон та декілька музеїв.  Серед яких найпопулярнішим є музей просто неба - Іспанське село, в якому представлені найбільш характерні типи будинків, споруд, вулиць і площ різних іспанських провінцій і районів.
Перераховувати визначні памятки Барселони можна довго, гуляти по цьому місту - нескінченно, а приїхавши один раз, хочеться повертатися знову і знову.

 


 

 

 

             

 


RSS Anti Spam