Загреб - столиця Хорватії. Місто утворилося з двох міст-близнюків Каптола і Градця в період з XI до XIII ст. Загреб став столицею Хорватії в 1557 році. Місто розташоване на узбережжі ріки Сава, на південному схилі гір Загребського пагорба. Центром міста Каптола був собор святого Стефана, а центром міста Градця - церква святого Марка. В Каптолі з 1094 року стали проживати церковники, а Градець був ремесловим містом. Більша частина середньовічного Загреба збереглася до сьогоднішнього дня, хоча з XIX ст. територія від старих кварталів до залізничної станції вважається торгівельним та комерційним центром. В обох - в нижньому та верхньому містах багато парків, музеїв, галерей. Загреб - центр хорватського сентиментального мистецтва, примітивізму. На сьогоднішній день в Загребі проживає біля мільйона чоловік. Місто розрослося в ширину і пересягнуло через ріку Саву. Символ міста - Кафедральний собор.
Визначні памятки.
В Загребі багато цікавих культурних памятників. Поряд з вокзалом - памятник хорватському королю Томиславу. Знайомство зі столицею розпочинається зі Старого града, оточеного товстими середньовічними мурами. Від центральної площі починається торгова вулиця Іліца з великою кількістю магазинів і маленьких бістро. Недалеко від Національного театру знаходиться картинна галерея-музей Мимара, Палац архієпископа побудований в стилі барокко. З вежі Lotrscak можна  побачити чудову панораму міста. З правої сторони - церква святої Катерини, на півночі - камінні ворота XIII ст. з чудовим зображенням діви Марії. Цікаве внутрішнє оздоблення церкви святого Марка.
Сувеніри
Найбільш відомий сувенір Загреба - вино (як правило, сухе - великий вибір). З міцних напоїв найвідоміший - траварица (міцне спиртне на травах). Популярний також вишневий лікер Мараскино із Задара (шанувальниками якого є британські монархи).
Кухня
Загреб- це ідеальне місце гастрономічних екскурсій. Цікаві ресторанчики запропонують Вам самоборський стейк, самоборські пампушки з кремом, салямі, тушковану картоплю з солодким ароматним вином, гірчицю за рецептом двохсотрічної давнини, місцеві делікатеси під назвою загорська кухня. |