Ukrainian Language Poland Language English Language

Опитування

Як вплинула криза на ваші плани відпочинку?

- як відпочивав так буду
- все одно поїду
- змінив місце відпочинку
- навіть і не збирався відпочивати
- відмовився від поїздок
- інше (вказати в коментарях)


Результаты
Другие опросы

Всего голосов: 993
Коментарі: 1
Головна         Список  
про Хорватію
Якщо Ви коли-небудь, мріяли усамітнитися на острові, Хорватія - ідеальне місце для перетворення такого бажання в життя, тому що друга її назва - «країна тисячі островів».

Адріатичне узбережжя, що простягається на 1778 км, смарагдово-блакитні води, затишні пляжі з галькою й незліченні незаймані острови роблять Хорватію ідеальним напрямком для аматорів морського відпочинку й сонця, що прагнуть уникнути юрби.


Більшість приїжджаючих направляються відразу на Адріатичне узбережжя, але й інші райони країни теж можуть багато чого запропонувати своїм відвідувачам. Серед міст особливий інтерес представляють Дубровник, що вважається перлиною Хорватії, і Загреб - столиця країни.

Ця країна відкриває аматорам природи широкі можливості для походів, велосипедних турів, сплавів по річках, підводного плавання, віндсерфінга й затяжних стрибків з парашута. Крім природної краси, Хорватія захоплює унікальною історією, своєрідною кухнею, багатьма готелями міжнародного рівня й гостинним населенням.

Населення
4,8 млн. чоловік. Хорвати - 80%, серби - 12%. На території Хорватії проживають також національні меншини- мусульмани, угорці, словенці, італійці, чехи і албанці.

Географія
Республіка Хорватія розташована на північно-східному узбережжі Адріатичного моря й межує із Угорщиною, Словенією на півночі, з Боснією й Герцеговиною на сході, по морю - з Італією.
Загальна площа Хорватії становить 56 538 кв.км. Довжина узбережжя, включаючи острови - 5 790 км. У Хорватії 1 185 островів, з них тільки 66 заселені, саме тому цю країну називають "країною тисячі островів".

Природа
Хорватія може пишатися своїм чистим навколишнім середовищем і багатим рослинним і тваринним світом. Таких країн у Європі не так вже й багато. На території Хорватії росте близько 4300 видів рослин. Адріатичне море налічує сотні видів риб, омарів, устриць і інших морських мешканців. Острів Црес є одним з небагатьох місць на землі, де проживає білоголовий орел-стерв'ятник. Недалеко від Осіеки
розташований Копачки рит, найбільший у Європі орнітологічний заповідник. У Хорватії є два ботанічних сади: Трстено, що недалеко від Дубровника і Опіка - поруч із Виницою. На території Хорватії знаходяться 7 чудових національних парків. Три з них - на прибережних островах: Бріуні біля Пули, Корнати біля Задарунка й Млет біля Корчули. У список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесені: Дубровник (старе місто), Спліт (історичний центр і палац Діоклетіана) і національний парк Плітвіцькі озера. Кілька років підряд ЮНЕСКО присвоює Хорватії «Блакитний прапор» за найчистішу акваторію Середземноморського узбережжя й надзвичайний блакитний колір води хорватської Адріатики. Соснові ліси межують в Хорватії із тропічними рослинами, а прозорість води досягає 50 метрів.

Клімат

У північно-західній і східній частині країни клімат помірно-континентальний, на Адріатичному узбережжі - субтропічний середземноморського типу. Середня температура повітря влітку + 27С.
Туристичний сезон тут триває із червня по вересень. Серед європейських країн Хорватія є рекордсменом за кількістю сонячних годин.

Валюта
Грошовою одиницею Хорватії є куна.

Напруга мережі
Напруга в мережі - 220 V, частота 50 Hz.

Чайові
При гарному обслуговуванні в ресторані можна округлити рахунок при оплаті. Не рекомендується залишати гроші на столі в ресторані. Іноді вартість обслуговування включена в рахунок. "На чай" прийнято давати також таксистам, барменам і гідам.

Транспорт

Автобусне сполучення в Хорватії відмінне. Швидкісні автобуси-експреси ходять скрізь, часто по декілька разів у день. Плата в автобусі становить 2 євро за годину поїздки (40 км). За багаж і страховку плата окрема.
Громадський транспорт у Загребі насамперед представлений трамваями. Квитки на трамвай коштують приблизно 0,65 євро, їх можнапридбати в кіосках, що торгують газетами. Одного талона вистачить на 90-хвилинну поїздку в трамваї, але тільки в одному напрямку. За 1,75 євро можна придбати денний проїзний на всі види транспорту, що діє до 4 години наступного ранку.
Таксі укомплектовані лічильниками. Вартість посадки - 1,25 євро, кожний наступний кілометр дороги коштує 0,65 євро. У неділю й нічний час з 22.00 додається 20% націнки. Година очікування коштує 4 євро, багаж - 0,2 євро.

Прокат автомобілів
Найбільші компанії прокату машин Avis, Budget, Europcar, Hertz мають відділення в Рієці, Спліті, Загребі. У всіх агентствах найдешевшою машиною вважається ''Рено-4''. Доба оренди коштує 20 євро, плюс 0,2 євро за кожний кілометр (мінімум 100 км) або 300-350 євро в тиждень незалежно від пробігу.


Національна кухня
кухня ХорватииКухня Хорватії заслуговує на особливу увагу. По-перше, не можна говорити про єдину хорватську кухню, оскільки її розмаїтість зумовлена її місцевими традиціями й побутом. У гірській частині Хорватії кухня менш вигадлива - переважають прості страви з м'яса (баранини й свинини). На Істрі- кухня середземноморська, буяє розмаїтістю страв з морепродуктів (кальмари, каракатиці, молюски, страви з риби й т.д.). У Далмації - більш витончена кухня з перевагою овочів, зелені й фруктів. Традиційні страви- салат з восьминогів, свинячий окіст "prsut" і ягня з кислим овечим молоком "висовачке бегавице".

Сувеніри

Із сувенірів рекомендується придбати наступне:
• Шовкові чоловічі краватки, мережива з острова Паг.
• Сир "пашки", з того ж острова (його витримують півроку в оливковій олії для пікантного смаку). Сама оливкова олія- недешева, але дуже якісна.
• Ювелірні прикраси - це тонкої роботи брошки, шпильки, підвіски у вигляді голівки негреняти (родичі венеціанським "моретто").
• Вишневий лікер "Мараскино" із Задарунка.
• Вироби з коралів, які зустрічаються тут на багатьох островах
• Оригінальний хорватський сувенір - пір'яна авторучка, що була винайдена саме тут Славолюбом Пенкала.

Проживання: Готелі та вілли Хорватії

Дивіться також!

10.11.2008 - Необхідні документи для відкриття візи в Хорватію
10.11.2008 - Анкета туриста
10.11.2008 - Зразок довідки з місця роботи

RSS Anti Spam