Ukrainian Language Poland Language English Language

Опитування

Де би Ви хотіли провести свій відпочинок

Україна
Європа
Туреччина, Єгипет
Екзотичні країни
Острови
море
гори
дача
інше


Результаты
Другие опросы

Всего голосов: 99
Коментарі: 0
Головна         Список  
Будапешт - про місто

Столиця Угорщини Будапешт - визначне місто-феномен, адже воно, єдине таке у світі, розташоване на розжареному, киплячому грунті. 123 джерела щоденно виштовхують більше сімдесяти мілліонів літрів гарячої води, температура якої коливається в межах від 26о до 76о С. Крім того, місто розташоване на території, яка має давню історію і культуру. Тут пліч-о-пліч розмістилися залишки стародавніх споруд кельтів та римлян, будівлі епохи середньовіччя та Ренесансу, періоду турецького панування, архітектури барокко, класицизму та модерну.

Коротка історія.

Історія Будапешту налічує десятки століть і починається ще в І ст. до н. е., коли на берегах ріки Дунай, племенами скіфів та кельтів, було засноване стародавнє місто Аквінкум, назване так через величезну кількість тут гарячих джерел. Пізніше, вже в ІХ ст. н. е. на цій території зявилися кочові угорські племена, які лише на початку ХІІІ ст. заснували свою власну імперію із чітко визначеними кордонами та мережею міст. Найрозвинутішими поселеннями були: Буда - старе місто(колишній Аквінкум) та Пешт - новий центр торгівлі та ремесл,  які розташувалися на двох протилежних берегах Дунаю. Лише в 1873 р. вони обєдналися в одне величезне місто і, за злиттям двох назв, так і назвали Будапешт, яке з неймовірною швидкістю почало забудовуватися надзвичайно красивими будинками, вокзалами, музеями та мостами, причому, зразком для забудови був взятий Відень.

Архітектура.

    Справжньою гордістю Будапешту є Королівський палац, який ще з ХІІІ ст. був осередком угорських королів, і неодноразово був зруйнований, згодом  реконструйований, і на сьогоднішній день є культурним осередком та музейним комплексом столиці. Ще однією визначною спорудою є будівля Парламенту, що поєднує в собі готичний стиль та неоренесанс, розміщений на набережній Дунаю. 24 вузькі вежі, білосніжні арки та високі вікна, над якими височіє величезний центральний купол, прикрашений статуями угорських королів, 90 статуй визначних людей в історії Угорщини - все це прикраса будівлі ззовні, а всередині сходи та зали прикрашені золотом. Особливістю, своєрідною візитною карточкою, Будапешту є термальні купальні, заповнені гарячими джерелами, що мають лікувальні властивості, кожна із яких оформлена в своєму власному стилі. Однією з найбільших та найдавніших є купальня Рудаш, призначена лише для чоловіків. Важливою складовою Будапешту є Ланцюговий міст (Лянцхід), перекинутий через Дунай і побудований ще в 1849 році великим угорцем графом Іштваном Сєчєним. Окрім архітектурних памяток на території столиці розташована і природна памятка - мальовничий острів Маргіт. Розміщений в центрі міста посередині Дунаю, він має довжину 2500 м, і ширину в центральній частині 500 м. Практично це величезний ботанічний сад, в якому знаходиться знаменитий Японський Сад, який живиться гарячими джерелами. Милує око і Рибацький бастіон - старовинний порт-фортеця побудований в ІХХ ст. в неоромантичному стилі, який відзначається дивовижною красою - білокамінні різьблені вежі, арки, колони та скульптури і, звичайно, неперевершений вид на Будапешт.

     Але варто відмітити, що Будапешт - це не лише фортеці та палаци, а й чарівні площі, звивисті вузькі вулички, алеї, стародавні дворики з камяними лавками, встановленими в нішах середньовічних стін. Тому, не дарма, Будапешт можна назвати безцінною перлиною Дунаю, відвідавши яку, кожен збереже у серці неймовірні враження та почуття захоплення назавжди.

 


 

 

 

 

 

 



Проживання: Готелі та вілли

Дивіться також!

05.11.2008 - Про Угорщину
Немає коментарів. Чом би Вам не залишити свій?
Ваше ім?я:
Коментар:
Смайл - 01 Смайл - 02 Смайл - 03 Смайл - 04 Смайл - 05 Смайл - 06 Смайл - 07 Смайл - 08 Смайл - 09 Смайл - 10 Смайл - 11 Смайл - 12 Смайл - 13 Смайл - 14 Смайл - 15 Смайл - 16 Смайл - 17 Смайл - 18
Секретний код:
Секретний код
Повторити:

RSS Anti Spam